Kiedy
zostają nam kawałki suchych ciast (bez owoców i kremów ), zakalców, muffinek, herbatników,
ciasteczek, pierniczków, drożdżówek, kawałków czekolad, dowolnych bakalii NIE WYRZUCAJMY ICH tylko dajmy
im „drugie życie” i zróbmy „BAJADERKI” – słodkie „zabajerowane” kulki z bogatym
wnętrzem J ,
którymi zachwycisz najbliższych.
SKŁADNIKI:
ok.
500 g suchych kawałków ciast,
2
tabliczki (100g) czekolady (ja miałam mleczną i z orzechami arachidowymi)
200
ml śmietany 30%
ok.3-4
łyżki dowolnego dżemu, powideł, domowych konfitur
garść
orzechów włoskich
garść
płatków migdałowych
garść
żurawiny
kilka
kropel olejku migdałowego
dwie
łyżki likieru Amaretto
DO
DEKORACJI:
wiórki kokosowe
zmielone orzechy laskowe
SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystkie resztki
suchych ciast, ciasteczek, orzechy i płatki migdałowe rozdrabniamy w
melakserze. Do uzyskania mniej więcej wyglądu drobnej bułki tartej. Następnie
gotujemy w rondelku śmietanę, dodajemy kawałki czekolad i odstawiamy z gorącego
palnika mieszając energicznie do rozpuszczenia. Gdy nieco przestygnie dodajemy
do reszek ciast. Dodajemy też powidła lub dżem, aromat, likier i żurawinę.
Wszystko dokładnie mieszamy (ja mieszałam dużą łyżką silikonową). Jak masa jest
zbyt rzadka dodajemy trochę więcej suchego (np. starte na pył herbatniki), jak
za gęsta możemy dodać więcej dżemu. Masa powinna mieć taką konsystencję aby
łatwo dało się ją formować – pamiętajmy też, że stężeje w lodówce. Z masy
formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub zmielonych
orzechach. Bajaderki przed podaniem schładzamy w lodówce. Moje były wielkości
kuleczek „Raffaello”. smak bajaderek będzie w dużym stopniu uzależniony od
ciast i ciastek jakich użyliśmy, a także od smaku dżemu czy powideł. Zawsze
będą niesamowicie pyszne‼!
Smacznego ‼!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz