niedziela, 17 maja 2020

Mini Pavlova z owocami

 Polecam mini bezy z lekko cytrynowym kremem
 na bazie mascarpone z sezonowymi świeżymi owocami.
Ten elegancki deser zawsze zachwyca gości, bo jest za każdym razem inny.
Niestety jedna uwaga przygotowujemy najlepiej krótko przed podaniem.
 
 
 
  
 
 
 
 
SKŁADNIKI BEZY:
  • 5 dużych białek
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny lub octu winnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
 
 
SPOSÓB WYKONANIA:
 
Blachę ( najlepiej z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować ok. 8 – 10 cm okręgi, pozostawiając pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odstępy. Piekarnik rozgrzać do 120ºC. Za pomocą miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany, a następnie dodać soku z cytryny  lub octu winnego  oraz skrobię ziemniaczaną, ubić. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi. Ja zrobiłam to za pomocą szprycy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 80ºC i piec przez około 75  – 120 minut.  Bezy mogą popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie a w środku piankowe. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia. Oczywiście każdy piekarnik jest inny, dlatego należy sprawdzać i wydłużyć lub skrócić czas suszenia bezy. Im niższa temperatura tym dłuższego czasu potrzeba, ale za bezy są białe.
 
SKŁADNIKI KREMU:
 
200 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
 
oraz owoce i listki mięty do dekoracji
 
SPOSÓB WYKONANIA:
Serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrami i sokiem z cytryny miksować do uzyskania sztywnego kremu, który za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy w formie rozety na każdym bezie, a następnie układamy owoce i dekorujemy listkami mięty. Najlepiej od razu podajemy.
Smacznego !!
 

 
 

 

1 komentarz:

Makowo-serowe babeczki w świątecznej wersji

  Zainspirowana przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej  postanowiłam  upiec te  efektowne i pyszne babeczki.  Oczywiście nie ...