Wdzięczne, pewne, puszyste,
a zarazem wilgotne ciasto.
Oprócz owoców dodałam jeszcze po garści płatków migdałowych,
orzechów włoskich i suszonej żurawiny.
Ciasto wyszło obłędne!!!!
Zapraszam!!!
SKŁADNIKI CIASTA:
2 szklanki mąki
¾ szklanka cukru brązowego
¾ szklanki oleju
2 jaja
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ciasta krótko zmiksować
na gładką masę.
Ciasto wylać do wysmarowanej formy (o wymiarach 24x34 cm).
Potrzebne będą również:
3-4 gruszki
sok z pół cytryny
garść płatków migdałowych
garść posiekanych orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny.
Gruszki obieramy, dzielimy na ósemki
i skrapiamy sokiem z cytryny,
a następnie rozkładamy na surowym cieście wylanym do formy,
w której będzie pieczone.
Całość posypujemy płatkami migdałowymi,
posiekanymi orzechami włoskimi
oraz suszoną żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz