Uparłam się ostatnio na kaszę jaglaną.... ;)
Otrzymuje się ją z nasion prosa, a pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem, pieczeniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą.
Jabłecznik z kaszą jaglaną to rodzaj zapiekanki w zdrowej wersji bez nadmiaru kalorii.
Polecam !!!
SKŁADNIKI:
1,5 kg jabłek
300 g surowej kaszy jaglanej
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
garść owoców goji i garść zmielonych orzechów włoskich
SPOSÓB WYKONANIA:
Jabłka ścieramy na tarce.
Wsypujemy "surową" przepłukaną (nieugotowaną) kaszę jaglaną.
Dodajemy cukier, cynamon i garść owoców goji. Wszystko mieszamy.
Wsypujemy "surową" przepłukaną (nieugotowaną) kaszę jaglaną.
Dodajemy cukier, cynamon i garść owoców goji. Wszystko mieszamy.
Smacznego !
Apetyczne i zdrowe ciacho:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńMam zamiar wypróbować. Miłka mówiła że zrobił i jest pycha :)
OdpowiedzUsuń