sobota, 26 marca 2016

Mazurek chałwowo-orzechowy


Jest słodziutki, mocno chałwowy, z chrupiącym kruchym spodem.
Najlepszy jaki jadłam ;)
Wesołych Świąt :)
Zapraszam!!!

 
 
SKŁADNIKI CIASTA:
 
120 g zimnego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę ( lub zagnieść tradycyjnym sposobem -ręcznie). Formę kwadratową  o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub ok. 6 sztuk jednorazowych form w kształcie jajka). Na dno formy wyłożyć równomiernie ciasto (można wcześniej je rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
oraz
dżem lub konfitura jeżynowa
 
Składniki na masę chałwowo - orzechową:
 
200 g chałwy orzechowej
pół szklanki śmietany kremówki 30%
100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe bez skórki, fistaszki, pekany)
3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą, gładką masę.
 Przełożyć ją do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu.
Pogotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia.
Na wystudzone ciasto wyłożyć dżem lub konfiturę jeżynową, a następnie
 powstałą masę wylać na wystudzony i posmarowany dżemem spód, wyrównać.
Masa robi się twardsza po kilku godzinach. Całość dowolnie dekorujemy.
 
 
  Smacznego !!!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Makowo-serowe babeczki w świątecznej wersji

  Zainspirowana przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej  postanowiłam  upiec te  efektowne i pyszne babeczki.  Oczywiście nie ...