Trochę zapomniany przepis z starego Maminego zeszytu,
którego smak przywołał wspomnienia...
Do dzisiaj zastanawiam się, czy ówcześni Koledzy przyjeżdżali do mnie,
czy na Maminy sernik ;) ;)
Polecam ten aksamitny, delikatny, z dodatkiem suszonej żurawiny i
na biszkoptowym spodzie sernik, którego masę gotujemy, a nie pieczemy.
Zapraszam na wielkanocną wersję tego pysznego sernika!!!
Przepis na formę o wymiarach 31,5 cm x 22,5 cm
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
6 jajek
150 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
BISZKOPT:
6 jajek
150 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli
dodajemy po łyżce cukier i miksujemy
aż do uzyskania sztywnej piany
następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując
otrzymujemy piękną masę,
do której dodajemy przesiane mąki i proszek
tak uzyskaną masę wykładamy na wyłożoną papierem
do pieczenia blachę
Biszkopt pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg).
SKŁADNIKI MASY SEROWEJ:
1 kg sera mielonego (użyłyśmy ser w wiaderku z lidla)
2 jajka
3/4 szkl. cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 kostka Kasi
3 budynie śmietankowe (bez cukru)
1 szklanka mleka
garść suszonej żurawiny
oraz
2 opakowania herbatników "PETIT BEURRE"
1 tabliczka gorzkiej czekolady
SPOSÓB WYKONANIA MASY SEROWEJ:
W dużym garnku roztapiamy masło (KASIĘ)
Następni dodajemy cukier zwykły i waniliowycałość mieszamy za pomocą rózgi,
następnie dodajemy rozmieszane jajka.
Ponownie wszystko mieszamy i lekko podgrzewamy.
Dokładamy ser i ponownie mieszamy rózgą.
Garnek cały czas stoi na palniku.
Uzyskamy gładką masę, którą ciągle podgrzewamy.
W osobnym naczyniu łączymy mleko z proszkiem budyniowym
i dokładnie ją mieszamy, aby nie było grudek.
Tak przygotowany budyń wlewamy do lekko podgrzanej masy serowej.
Ciągle mieszając wrzucamy żurawinę i gotujemy tak długo, aż uzyskamy
konsystencję ugotowanego budyniu.
Gorącą masę serową wylewamy na wystudzony biszkopt (zdjęłyśmy wierzchnią skórkę biszkoptu) i całość wyrównujemy.
Na ciepłej masie serowej układamy herbatniki.
Sernik dekorujemy roztopioną czekoladą, lukrem lub
posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz