Bardzo smaczny cytrynowo-waniliowy sernik osłodzony
skondensowanym mlekiem z warstwą aksamitnego kremu na bazie serka mascarpone i masła orzechowego oraz z "zatopionymi"
czekoladowymi jajkami. Łatwy, prosty i może ozdobić stół wielkanocny.
Smacznego!!!
i
Zapraszam !!!
Składniki:
forma o średnicy 17 cm
800 g twarogu półtłustego lub tłustego,
zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3 jajka
400 g mleka skondensowanego słodzonego (z puszki)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczane
1 łyżka mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny
sok świeżo wyciśnięty z 1 cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
oraz
kilka czekoladowych jajek
1 łyżka masła orzechowego
250 g serka mascarpone
Wszystkie składniki, zmiksować tylko do połączenia składników
(niezbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej, bo napowietrzony sernik mocno
urośnie, a potem opadnie).
Masę serową przekładamy do formy i wkładamy jajka czekoladowe.
Formę z masą serową wkładamy do nagrzanego (150 stopni) piekarnika z umieszczonym tuż pod naczyniem z gorącą wodą.
W towarzystwie pary wodnej pieczemy przez ok. 60 minut
(bez termoobiegu).
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Ser mascarpone miksujemy z masłem orzechowym
na gładką masę,
a następnie wykładamy na schłodzony sernik i wyrównujemy.
Rozpuszczamy 3-4 kostki gorzkiej czekolady, przekładamy do woreczka
i robimy dekorację (esy-floresy).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz