MAZUREK czekoladowy
- o głębokim, intensywnym smaku-
bez pieczenia inspirowany przepisem Pani Beaty Lipov
z Lawendowego Domu.
Zapraszam!!!
SPÓD MAZURKA:
150 g ciasteczek zbożowych z czekoladą
100 g płatków kukurydzianych
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kawy rozpuszczalnej drobno mielonej
120 g masła
Ciasteczka, płatki i czekoladę rozdrobnić za pomocą blendera.
Następnie dosypujemy kawę.
Roztapiamy masło
wszystko dokładnie mieszamy.
Formę do tarty o średnicy 27 cm
wysmarować masłem i wyłożyć masę ciasteczkową
i wstawiamy na ok pół godziny do lodówki.
KREM CZEKOLADOWY
skład:
400 ml śmietany kremówki
400 g ciemnej czekolady
70 g masła
W rondelku zagotować śmietanę i dodać część czekolady,
a następnie masło oraz pozostałą czekoladę.
Wszystko podgrzewamy i ciągle mieszamy
aż składniki się połączą.
Przestudzony krem wylać na zastygnięty spód
delikatnie formujemy brzeg mazurka.
Krem wyrównujemy. Zostawiamy gładki lub widelcem robimy wzorki
i ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Tuż przed podaniem posypujemy przesianym kakao i dekorujemy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz