Kocham serniki!!!!!!!!!
:)
Jest to jeden z łatwiejszych i moim zdaniem bardzo efektownych przepisów.
Amerykanie nie lubią się przemęczać, więc spód to pokruszone
zbożowe ciastka, a masa - składniki w odpowiednio
dobranych proporcjach krótko zmiksowane.
Sernik powinien rozpływać się w ustach, a jednocześnie być
na tyle sztywny, żeby dało się go kroić.
Ważne jest schłodzenie sernika przed podaniem.
Sweetella wzbogaciła CHEESECAKE sezonowymi owocami.
Wybrałam jagody, ale mogą być maliny, porzeczki czy borówki.
Amerykański cheesecake przedstawiam w dwóch wersjach:
tylko z jagodami oraz z warstwą puszystej kremówki i borówkami.
Zapraszam!!!
SKŁADNIKI MASY SEROWEJ:
na formę o średnicy 18cm - użyłam silikonowej
650g sera twarogowego
150 g cukru (miałkiego lub pudru)
1 łyżka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru (w proszku)
0,5 łyżki mąki pszennej
75 g masła
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
125 ml jogurtu greckiego
SKŁADNIKI SPODU:
5-6 sztuk ciastek zbożowych
ORAZ:
ok.150 g świeżych jagód
kilka listków świeżej mięty
SPOSÓB WYKONANIA:
Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 180 stopni.
Ciastka rozkruszamy w palcach prosto do formy tak, aby zakryć dno, a następnie
dociskamy całość. Za pomocą melaksera miksujemy wszystkie składniki (oprócz białek i owoców) - do momentu uzyskania gładkiej masy. Białka ubijamy osobno i dodajemy do masy serowej, a następnie delikatnie całość mieszamy za pomocą rózgi. Wykładamy na pokruszone i dociśnięte ciastka, wyrównujemy. Na wierzch układamy część owoców.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50- 60 minut.
Masa powinna być ścięta na brzegach, a luźniejsza na środku. Po upieczeniu sernik najlepiej zostawić w otwartym piekarniku. Kiedy będzie zupełnie zimny wstawić go, najlepiej na całą noc, do lodówki.
Ja również kocham serniki :) Najlepsze ciasta! A ten wygląda wybornie.
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/