Nie będę Was czarować i wychwalać walory tego ciasta.
Ale namawiam Was do upieczenia go jak najszybciej.
Domownicy, goście, a przede wszystkim Wy będziecie
zachwyceni :)
Zapraszam !!!
SKŁADNIKI:
2 bardzo dojrzałe banany
150 g jogurtu naturalnego
75-100 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki płatków owsianych
200 g mąki orkiszowej
200 g mąki żytniej
ok.100 ml oleju rzepakowego
2 garście owoców (jagody leśne lub borówki)
WIERZCH CIASTA:
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka czekoladowych dropsów
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich (ale mogą być płatki migdałowe)
SPSÓB WYKONANIA:
Banany blendujemy z cukrami, jajami i jogurtem do momentu uzyskania
gładkiej masy. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia, cynamon, posiekane orzechy, płatki owsiane i olej. Wszystko mieszamy za pomocą rózgi. Na końcu dodajemy umyte i osuszone owoce (na zdjęciu borówka). Ponownie za pomocą rózgi delikatnie mieszamy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( o wymiarach: 13cm x 32 cm). Wierzch posypujemy płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami i czekoladowymi drobinkami. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) ok. 45 minut - najlepiej
do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego!!!
Super :) Babka musi być bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuń