Zapraszam na wilgotną i pulchną babkę.
Jej bazą jest kefir ( może być też maślanka).
Nie potrzebujemy żadnych maszyn, bo wszystko mieszamy rózgą.
Możemy wykorzystać owoce sezonowe.
Zdecydowałam się na porzeczki, które nadały ciastu lekkiej kwaskowatości.
Polecam to szybkie, pyszne ciasto do letniej kawki ;)
SKŁADNIKI:
przepis na tradycyjną formę "keksówkę"
KUBEK= 150 ml
1 kubek kefiru (150 ml)
2 kubki mąki wrocławskiej
1 kubek cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 jajo
owoce (ok. pół kubka porzeczek + kilka gałązek do dekoracji)
2 łyżki posiekanej czekolady
oraz słupki migdałów do dekoracji
SPOSÓB WYKONANIA:
Kefir wlać do miski, dodać mąkę, cukry, proszek do pieczenia,
jajko, olej, a następnie wszystko wymieszać za pomocą rózgi.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Na wierzchu ułożyć umyte i wysuszone porzeczki oraz posiekaną czekoladę.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni)
i pieczemy (termoobieg) ok. 30 - 40 minut
(najlepiej do tzw. suchego patyczka").
Bardzo smaczna babeczka, lubię takie na kefirze.
OdpowiedzUsuń