Jeżeli macie ochotę na zdrową przekąskę, dodatek do kawki lub herbaty
to polecam pyszne, a przede wszystkim łatwe w wykonaniu
ciastka o ciekawym smaku...
orkisz, mąka z pestek dyni, zmielone migdały i jagody.
A w tych drobnych owocach kryją się – procyjanidy, antocyjany,
różnego rodzaju kwasy, duże ilości cukrów, pektyny. Zawierają także witaminy: C,
z grupy B, karotenoidy, prowitaminę A i liczne sole mineralne.
Dzięki takiemu składowi jagody mają właściwości bakteriobójcze
(niszczą gronkowce i paciorkowce) i stosuje się je nawet w zatruciach pokarmowych,
działają bowiem przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, hamują krwawienia
z naczyń włosowatych, łagodzą bóle brzucha i nudności.
Ot i samo zdrowie !!!
Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
125 g masła
75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
75g mąki z pestek dyni
3 łyżki zmielonych migdałów
120 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
70 g posiekanych orzechów włoskich
ok. 100 g jagód
SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystkie składniki oprócz owoców
wrzucamy do melaksera i miksujemy do otrzymania gładkiej masy.
Do gładkiej masy dodajemy umyte i osuszone owoce.
Wszystko za pomocą łyżki lub rózgi delikatnie mieszamy,
a następnie wykładamy łyżką na wyłożoną papierem blachę
do pieczenia i lekko rozpłaszczamy.
Dodatkowo tu i ówdzie wcisnąć kilka jagód.
Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni)
i pieczemy przez ok. 10 minut, lub do zarumienienia brzegów.
Ciastka studzimy na kratce i serwujemy.
Smacznego!!!
Super chrupiące ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń