Chciałabym zaprezentować Wam tym razem przepis na ciasto z owocami,
które robi się bardzo szybko i bez użycia mikserów i innych maszyn podobnych.
Od Was zależy jakie owoce wybierzecie.
W oryginale były śliwki, ale tym razem wybrałam słodkie maliny.
Ciasto czym dłużej stoi tym lepsze (ponoć ;) ).
Moje jeszcze ciepłe było wspaniałe,
a następnego dnia były walki o ostatki.
Zapraszam !!!
(forma o wymiarach 23 x 33 cm)
CIASTO:
4 jaja
1 szklanka cukru
400 g jogurtu naturalnego
400 g jogurtu naturalnego
(lub śmietana szczecinecka 18%)
6 łyżek oliwy
1 cukier waniliowy
3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 szklanki mąki (np. wrocławskiej)
SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystko wymieszać rózgą na jednolita masę i wylać
na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
OWOCE:
np. maliny ( ale mogą być sezonowe)
KRUSZONKA
½ kostki masła (np. KASIA)
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka mąki krupczatki
1 mały cukier waniliowy
oraz
płatki migdałowe
oraz
płatki migdałowe
Kruszonkę wykładamy na owoce i całość posypujemy płatkami migdałowymi
i wstawiamy do piekarnika.
i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 50 minut
(termoobieg) do tzw. suchego patyczka.
(termoobieg) do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz