niedziela, 24 kwietnia 2016

Murzynek z malinami

Wyszperany w Maminym zeszycie, prawie zapomniany przepis
 na wspaniałe, puszyste i  jednocześnie wilgotne ciasto 
MURZYNEK
z malinami. 
To jeden ze smaków dzieciństwa... 
 
Zapraszam !
  
 
 SKŁADNIKI:
4 jaka
250 ml mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
4-5 łyżek dżemu ( użyłyśmy truskawkowego)
4 szklanki mąki wrocławskiej
3-4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
¾ szklanki oleju
ok. ¾  szklanki malin (świeżych lub mrożonych) - ale można je pominąć
oraz
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30%
wiórki kokosowe
 
SPOSÓB WYKONANIA:
 
Mleko podgrzać ( nie zagotować !) z cukrem mieszając,
aby cukier się rozpuścił,  dodać kakao i ponownie wymieszać .
Następnie dodać  jajka  i mąkę wymieszana z sodą. 
Wszystko wymieszać, albo zmiksować.
Do masy dodać dżem, a po wymieszaniu oliwę.
Znowu wszystko wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia
 formy (o wymiarach 28 x 39 cm). Tu i ówdzie położyć maliny.
Piec w temperaturze 160°C (termoobieg) przez ok. 30 minut
do tzw. „suchego patyczka”.
Na przestudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i
obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.

POLEWA CZEKOLADOWA:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30%

Śmietanę zagotować, a następnie zdjąć z palnika
 i dodać połamana czekoladę.
Całość dokładnie wymieszać i wylać na ciasto.

Smacznego !
 
 
 



1 komentarz:

Makowo-serowe babeczki w świątecznej wersji

  Zainspirowana przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej  postanowiłam  upiec te  efektowne i pyszne babeczki.  Oczywiście nie ...