niedziela, 17 lipca 2016

Ciasto bananowo-kajmakowe

 Przedstawiam nieskomplikowany przepis na lekkie, pyszne
ciasto z kajmakiem i bananami. Raz zrobisz i będziesz do niego wracać ;)
Sprawdzone wielokrotnie i uwielbiane przez moje dzieci.
 
Zapraszam!!!!
 
 
 
 
 SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
5 jaj
150 g cukru
szczypta soli
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
2,5 łyżki mąki pszennej (np. wrocławskiej) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Oddzielamy żółtka i białka.
Białka wraz z szczyptą soli zaczynamy ubijać,
a następnie dodajemy po łyżce cukru ciągle ubijając, aż
do uzyskania sztywnej piany.
Do białkowej piany dodajemy po jednym żółtku.
Wszystko ciągle ubijamy na max. obrotach.
Potem wyłączamy mikser
i za pomocą rózgi delikatnie mieszamy przesiane
mąki oraz proszek do pieczenia.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze
150 stopni (termoobieg). Najlepiej do suchego patyczka.
 
POTRZEBNE BĘDĄ RÓWNIEŻ:
ok. pół puszki kajmaku,
2-3 średnie banany
sok z cytryny
400 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 opakowania śmietan fixu
oraz
czekolada i płatki migdałowe do dekoracji
 
Zimny biszkopt oddzielony od papieru
smarujemy kajmakiem z puszki (ja to robię łyżką silikonową),
a następnie kroimy banany w cienkie plasterki, które skrapiamy
sokiem z cytryny i tak przygotowane owoce układamy na kajmaku.
Następnie przygotowujemy masę śmietanową.
MASA ŚMIETANOWA:
śmietanę ubijamy chwile i dodajemy wymieszane cukry i śmietan fix,
a następnie sok z cytryny. Miksujemy do momentu uzyskania
sztywnej, puszystej masy.
Tak przygotowaną masę śmietanową wykładamy na warstwę bananów,
wyrównujemy i dekorujemy roztopioną czekoladą oraz płatkami migdałowymi.
 
Smacznego!!! 


6 komentarzy:

  1. Ale super ciasto, wygląda mega apetycznie. Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oszałamiający efekt - czy załapie się na porcyjkę do kawy ? :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto rewelacja. Szkoda, że nie potrafię piec ciast

    OdpowiedzUsuń
  4. co prawda nie przepadam za bananami w wypiekach, ale twoje ciasto wygląda przepysznie! chętnie porwałabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń