Kruche, delikatne ciasto
i budyniowy krem.
Szybki i prosty przepis, który
sprawdza się o każdej porze roku.
Zapraszam!!!
CIASTO
SKŁADNIKI :
forma 22,5 x 31,5 cm
2 szklanki mąki wrocławskiej
0,5 szklanki kwaśniej śmietany
1 kostka masła
SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystkie składniki CIASTA łączymy, zagniatamy i tworzymy kulę.
Ciasto zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na
ok. 2 godziny do lodówki.
Następnie dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy
na bardzo cienkie płaty. Jedną część nakłuwamy widelcem
i wstawiamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut, a drugiej pozwalamy,
aby wyrosła ;)
KREM
SKŁADNIKI:
1 litr mleka (1,5%)
5 całych jaj
0,75 szklanki cukru
5 czubatych łyżek mąki wrocławskiej
2 łyżki cukru waniliowego
Jajka wbić do garnka i lekko ubić.
W drugim garnku podgrzać 0,5 litra mleka z cukrami.
W osobnym pojemniku dokładnie rozmieszać mąkę
w pozostałej ilości mleka.
A następnie wlać do ubitych jaj.
Całość wymieszać.
Kiedy mleko (z cukrami) zacznie się gotować należy wlać je
do roztworu jaj, mąki i mleka.
Garnek stawiamy na palniku i cały czas mieszamy,
aż do uzyskania konsystencji budyniu.
Gorący KREM-BUDYŃ wylewamy na upieczony,
ponakłuwany widelcem płat ciasta i przykrywamy drugim lekko dociskając.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Całość dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
i w wersji świątecznej ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz