Tym razem polecam super połączenie
malin z czekoladą....mmm
nie dość, że pięknie do siebie pasują wizualnie,
to jeszcze połączenie ich
to prawdziwa finezja smaku ;) ;)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na wilgotne, aromatyczne,
przypominające brownies ciasto, które najlepiej smakuje
ciepłe z kleksem kremówki lub kulką ulubionych lodów.
Zapraszam!!!
SKŁADNIKI:
przepis na ok. 15- 16 sztuk
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
200 g masła
4 jajka
250 g cukru brązowego
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 200 g malin
SPOSÓB WYKONANIA:
Masło i czekolady umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do
całkowitego rozpuszczenia się.
Jeszcze ciepłą czekoladę umieszczamy w misie miksera
i dodajemy mąkę
z proszkiem do pieczenia, cukier i jaja.
Całość miksujemy na gładką masę.
Na sam koniec dodajemy maliny
i całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Czekoladowe ciasto wlewamy do papilotek, foremek (do 3/4 ich wysokości).
Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy
przez około 25 minut.
Serwujemy ciepłe (moim zdaniem - naaajlepsze) lub wystudzone,
ale jedne i drugie super smakują
z kleksami gorzkiej czekolady,
rozetką kremówki i świeżymi,
pachnącymi malinami.
Smacznego :) :)
Wspaniałe i do tego piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuń