Szybka, łatwa i pyszna babka dla amatorów gruszek.
Polecam gorąco :)
SKŁADNIKI CIASTA:
250g jogurtu naturalnego
2 jaja
250g mąki wrocławskiej
2 - 3 łyżki kakao
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru trzcinowego
6 łyżek oleju (słonecznikowego)
oraz
ok. 6 sztuk mniejszych dojrzałych gruszek
garść rozdrobnionych orzechów laskowych oraz
wiórki kokosowe do dekoracji.
SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao
wymieszać, a w osobnym naczyniu zmiksować
jogurt, jaja, cukier i olej.
Do zmiksowanej masy jajecznej dodajemy
przesiane sypkie składniki i wszystko za pomocą
rózgi mieszamy do połączenia składników.
Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia
formę o wymiarach 34 cm x 11 cm.
Umyć i obrać ze skórki gruszki, a następnie wcisnąć je w surowe ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze
180 stopni (termoobieg) przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto studzimy i dekorujemy
posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi
lub polewą czekoladową.
Smacznego !!!
Jest piękna! :) Uwielbiam ciasta z całymi gruszkami, są szalenie eleganckie :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :) Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńBabka przepyszna!! Idealna na jesień! :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńNiby zwykłe ciasto z owocami a jakie efektowne!
OdpowiedzUsuńcukryproste.blogspot.com