Tym razem prosty i szybki przepis
na ciasteczka z jabłkiem. Ich prostota tkwi m.in w składnikach:
ser twarogowy półtłusty (mielony), masło, mąka w równych proporcjach.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego!
SKŁADNIKI CIASTA:
przepis na ko 35 - 40 ciasteczek
1 kostka sera twarogowego półtłustego
(250 g) - użyłyśmy tego z biedronki
250 g masła
250 g mąki
oraz
3-4 średnie jabłka
mąka do podsypania
2 jajka
cukier (biały lub brązowy)
SPOSÓB WYKONANIA:
Zimne masło kroimy w kostkę, ser rozkruszamy
i dosypujemy mąkę.
Zagniatamy ciasto, aby stanowiło jednolitą kulę.
Następnie jabłka dzielimy na ósemki i obieramy je ze skórki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm
Za pomocą foremki lub szklanki wykrawać krążki.
Cząstki jabłek kładziemy na krążkach ciasta
(szerszą stroną jabłka na zewnątrz) i składamy je na połowę.
Wszystkie ciastka układamy na wyłożonej papierem do
pieczenia formie i smarujemy rozmąconym jajkiem,
a następnie posypujemy cukrem. Formy z ciastkami wstawiamy do nagrzanego (180 stopni - termoobieg) piekarnika na 10-15 minut ( albo do uzyskania złotego koloru ciasteczek).
Smacznego !!!
Świetnie wyglądają 😊 smakowite 😊
OdpowiedzUsuńOd dawna mnie kuszą, ale jeszcze się nie zabrałam :)
OdpowiedzUsuń