Faworki - chruściki - kruche, najlepsze ciepłe,
posypane cukrem pudrem.
W karnawale obowiązkowe!!!
Przepis na ok.15 sztuk.
Polecam !!!
SKŁADNIKI:
3 żółtka
piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i
1/3 szklanki piwa)
mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
oraz
cukier puder do posypania gotowych faworków
smalec lub olej do smażenia
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Następnie chwile je "piąstkujemy"...;) można zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków (min. 5-10 minut)Ciasto musi "odpocząć". Zawijamy je w folię lub papier i wkładamy na około 1 godzinę
do lodówki.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać paski
pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem i formować faworki.
Smażyć partiami w gorącym tłuszczu, osączyć i posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Świetna, karnawałowa przekąska :)
OdpowiedzUsuńTakich faworków nie jadlam nigdy Podoba mi się ten przepi wiec go zapisuje Mam nadziej ze go odtworzę i choc troche będą przypominać twoje
OdpowiedzUsuń