Bardzo jesienne wydanie sernikobrownie, bo z dynią,
a właściwie z puree dyniowym.
Super kolory i smak!
Wypróbujcie !!!
Zapraszam :)
SKŁADNIKI BROWNIE:
180 g masła
300 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
220 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. A następnie jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać tylko do połączenia.
SKŁADNIKI MASY SEROWO-DYNIOWEJ:
500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 duże jajka
90 g drobnego cukru do wypieków
250 g puree z dyni*
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
(wcześniej wyszorowanej szczoteczką i wyparzonej)
sok z jednej pomarańczy
W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy serowo-dyniowej.
Zmiksować do połączenia składników.
WYKONANIE:
Masę brownie przelać do formy o wymiarach 23 x 33 cm
wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na surowe ciasto brownies wyłożyć serowo-dyniową masę. Masy wymieszać widelcem, robiąc esy-floresy,
wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na surowe ciasto brownies wyłożyć serowo-dyniową masę. Masy wymieszać widelcem, robiąc esy-floresy,
by ciasto miało ciekawy wygląd.
Piec w temperaturze 165ºC bez termoobiegu przez około 45 - 50 minut.
PUREE DYNIOWE:
Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami.
Pokroić na mniejsze części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem.
Smacznego !!!
ŹRÓDŁO: WWW.MOJE WYPIEKI.COM
Wygląda bardzo kusząco, postaram się spróbować, bo uwielbiam dynię, a w takim wydaniu jeszcze jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Angelina
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń