sobota, 25 czerwca 2016

Lemoniada

Klasyczną, domową lemoniadę sporządza się z wody,
 cukru i naturalnych soków cytrusowych (cytryny lub limonki, pomarańczy)
oraz startej skórki z tych owoców. Napój podaje się oziębiony,
a dla podniesienia smaku i wyglądu do każdej porcji napoju
wkłada się plasterek pomarańczy lub cytryny oraz kostki lodu.
Wzbogaciłam ten pyszny napój kilkoma listkami mięty.
 Upalne lato właśnie się rozpoczęło, a lemoniada
 będzie zawsze hitem na każdym letnim przyjęciu i spotkaniu.
 
Zapraszam!!!
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
2-3 cytryny ze skórką (sparzone)
80-100 g cukru
800 - 1000 g wody
kostki lodu
listki mięty
 
 
 
SPOSÓB WYKONANIA:
 
Odcinamy końcówki cytryn i owoce kroimy na części oraz usuwamy pestki.
Do naczynia miksującego wkładamy cząstki cytryn, cukier
i wlewamy wodę oraz dodajemy kilka listków mięty. Miksujemy.
Można również  zamiast miksowania wycisnąć sok z cytryn,
 a skórkę zetrzeć na tarce.
Następnie przcedzamy lemoniadę i oczywiście dosmaczamy
 (cukrem, wodą sokiem z cytryny).
 
Dodajemy lód  w kostkach lub  rozdrobniony i serwujemy.
 






 
Smacznego !!!





1 komentarz:

Makowo-serowe babeczki w świątecznej wersji

  Zainspirowana przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej  postanowiłam  upiec te  efektowne i pyszne babeczki.  Oczywiście nie ...