Ta klasyczna babka majonezowa,
w 99% udaje się i wszystkim smakuje,
a jej puszystość wszystkich zaskakuje.
Tym razem podałam ją z przesmażonym rabarbarem
i listkami mięty, ale można ją również serwować z lodami.
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
6 jaj
¾ szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki majonezu
2-4 krople zapachu cytrynowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wysmarować tłuszczem dwie podłużne foremki do babki (o wymiarach: 32cm x 10cm) i wysypać bułką tartą. Za pomocą miksera ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle intensywnie ubijając. Do masy jajecznej dodać majonez i za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki i przesiać je. Dodawać do masy małymi porcjami ciągle mieszając rózgą. Na końcu wlać kilka kropel zapachu cytrynowego. Przełożyć do foremek i piec ok.30 minut w temperaturze 160°C (termoobieg) – najlepiej do tzw. suchego patyczka.
MASA OWOCOWA:
ok. 2 szklanki obranego i pokrojonego rabarbaru
0,75 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Kawałki rabarbaru podsmażyć na patelni, a następnie dodać
cukry i trochę wody (2-3 łyżki)
Wszystko podsmażyć, mieszając raz po raz.
Po wystudzeniu lub tuż prze podaniem wyłożyć na babkę.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz