Sobotni lub niedzielny poranek proponuję powitać
pachnącymi cynamonem i bardzo smacznymi ślimakami
drożdżowymi. Świetnie komponują się do porannej kawy :)
Polecam !!!
SKŁADNIKI :
220 g mleka ciepłego (ok. 40 stopni C)
40 g drożdży (świeżych)
100 g cukru trzcinowego
75 g miękkiego masła w kawałkach,
500 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
NADZIENIE:
3 średnie jabłka
garść owoców goji
garść rodzynek
10 dag orzechów laskowych
garść owoców goji
garść rodzynek
10 dag orzechów laskowych
1 łyżka cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
1 łyżka cynamonu
sok z połowy cytryny
1 łyżka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę i skropić cytryną dodać cukier waniliowy, cynamon
oraz owoce goji i rodzynki. Wszystko wymieszać.
SPOSÓB WYKONANIA:
Do naczynia miksującego wlać ciepłe mleko dodać cukier, drożdże
oraz szczyptę soli, wszystko chwileczkę zmiksować.
A następnie dodać kawałki masła, mąkę, jajko i
całość wyrobić.
Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
na ok. 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować
na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 40 cm. Rozłożyć nadzienie (jeśli puściło dużo soku można przełożyć je na sitko, żeby odciekło), posypać orzechami.
Zwinąć w rulon, następnie pokrój na "plastry" ok. 3-4 cm.
Układać ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić następnie na 15 minut, włączyć w tym momencie piekarnik na 180 stopni.
Podrośnięte ślimaczki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec około 17-25 minut, aż ładnie się zrumienią (do suchego patyczka).
Można udekorować grubym cukrem lub lukrem.
Smacznego!!!
Ślimaczki idealne :) Oj zjadłoby się.
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Na każdą porę ;)
OdpowiedzUsuńTrudno się oprzeć takim zawijańcom:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń