Wilgotne i aromatyczne ciasto na bazie
zmielonych migdałów i mąki kukurydzianej
genialnie pasuje do kawusi ;)
Zapraszam !!!
SKŁADNIKI:
200 g masła200 g mielonych migdałów
100 g mąki kukurydzianej150 g cukru3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 duża pomarańcza
oraztłuszcz do wysmarowania formy(o wymiarach: 32cm x 10cm)
bułka tarta.
SPOSÓB WYKONANIA:
100 g mąki kukurydzianej150 g cukru3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 duża pomarańcza
oraztłuszcz do wysmarowania formy(o wymiarach: 32cm x 10cm)
bułka tarta.
SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotowujemy formę smarując ją tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Utrzeć masło z cukrem.
W osobnej miseczce połączyć mąkę, migdały i proszek do pieczenia.
Do masy dodać łyżkę sypkich składników i zmiksować.
Następnie wbić pierwsze jajko i ponownie zmiksować.
Kolejno wbijać pozostałe jajka i wsypywać po trochu sypkie
składniki ciągle ucierając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodać skórkę startą z dużej, sparzonej pomarańczy
i całość ponownie zmiksować.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy.
I wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 40 minut
( do tzw."suchego patyczka")
Tuż przed podaniem ciasto skrapiamy sokiem z pomarańczy
i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!!
Bardzo lubię wilgotne ciasta ucierane! Pomarańczowa babka prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń