niedziela, 14 maja 2017

Czekoladowy Torcik z malinami

 
Masa intensywnie czekoladowa przełamana kwaskowatą maliną,
a do tego delikatna warstwa kremówki z wiórkami kokosowymi...dajcie się skusić :)
 
Zapraszam na torcik !!!
 
 
 
 
SPÓD TORTU:
 
200 g  ciasteczek (DIGESTIVE)
90 g margaryny lub masła
2 łyżki kakao,
 Ciasteczka rozbijamy blenderem, dodajemy do nich kakao i płynny, przestudzony tłuszcz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy ciasteczkami, dokładnie dociskając.
 
SKŁADNIKI MASY CZEKOLADOWEJ:
( forma okrągła o średnicy 24 cm)
 
200 g gorzkiej czekolady (ok.70% kakao)
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki żelatyny (przygotowanej według przepisu na opakowaniu)
 
MASA ŚMIETANOWA:
 
250 ml  śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan fixu
 
oraz
 
maliny (świeże)250-300 g, wiórki kokosowe do dekoracji
 
SPOSÓB WYKONANIA:
 
Śmietanę podgrzewamy (NIE GOTUJEMY !!!) w garnuszku i wkładamy do niej połamane
w kawałki czekolady. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolad, a następnie schładzamy.
Do schłodzonej masy dodajemy cukier puder i ubijamy dodając po łyżce serka mascarpone.
Przygotowujemy żelatynę ( 3 łyżki rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i  studzimy)i prawie chłodną dodajemy do masy krótko miksując całą masę. Następnie na czekoladowym spodzie układamy maliny i wylewamy czekoladową masę. Wyrównujemy i schładzamy.
Kremówkę ubijamy z cukrem i śmietan fixem na sztywną masę i wykładamy na czekoladową
warstwę. Dekorujemy wiórkami kokosowymi, malinami i listkami mięty.
 





2 komentarze:

Makowo-serowe babeczki w świątecznej wersji

  Zainspirowana przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej  postanowiłam  upiec te  efektowne i pyszne babeczki.  Oczywiście nie ...