sobota, 25 marca 2017

Marchewkowa babka

 
 
 
Puszyste, aromatyczne, niezbyt słodkie, proste w wykonaniu,
a przede wszystkim pyszne ciasto marchewkowe - KLASYKA !!!
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
¾ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
60 ml oleju
2 jajka
¾ szklanki posiekanych orzechów
¼ posiekanych migdałów bez skórki
1 szklanka startej ( na średnich oczkach) marchewki
 
 
SPOSÓB WYKONANIA:
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka utrzeć z cukrami do białości, a następnie powoli dolewać oleju, aż do całkowitego
wchłonięcia go przez masę. Wszystkie sypkie składniki wsypać do sita i przesiać
 do masy jajecznej. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać, dodać posiekane
orzechy, migdały, a następnie marchewkę i ponownie wymieszać rózgą.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
 formy (39cm x 13cm). Piec w temperaturze 170°C (termoobieg)
przez ok. 40 minut – do tzw. „suchego patyczka”.

Wystudzone ciasto można podać posypane cukrem pudrem,
albo z masą kremową na bazie sera mascarpone i kremówki.
 Całość posypać drobno zmielonymi orzechami.
 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz