sobota, 11 lutego 2017

Ciasto pomarańczowe

 
Wilgotne i aromatyczne ciasto na bazie
zmielonych migdałów i mąki kukurydzianej
genialnie pasuje do kawusi ;)
 
Zapraszam !!!
 
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
200 g masła200 g mielonych migdałów
100 g mąki kukurydzianej150 g cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 duża pomarańcza
oraztłuszcz do wysmarowania formy(o wymiarach: 32cm x 10cm)
bułka tarta.

SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotowujemy formę smarując ją tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Utrzeć masło z cukrem.
W osobnej miseczce połączyć mąkę, migdały i proszek do pieczenia.
 Do masy dodać łyżkę sypkich składników i zmiksować.
Następnie wbić pierwsze jajko i ponownie zmiksować.
Kolejno wbijać pozostałe jajka i wsypywać po trochu sypkie
 składniki ciągle ucierając, aż do uzyskania jednolitej masy.

Na koniec dodać skórkę startą z dużej, sparzonej pomarańczy
i całość ponownie zmiksować.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy.
I wstawiamy do nagrzanego piekarnika  180 stopni na około 40 minut
 ( do tzw."suchego patyczka")
Tuż przed podaniem ciasto skrapiamy sokiem z pomarańczy
i posypujemy cukrem pudrem.
 
Smacznego!!!!
 








1 komentarz:

  1. Bardzo lubię wilgotne ciasta ucierane! Pomarańczowa babka prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń