Jeżeli macie ochotę na aromatyczne, wilgotne,
pięknie
pachnące, a przede wszystkim pyszne ciasto
z bogatym wnętrzem
i chrupiącą
kruszonką z płatkami migdałów.
To ten przepis jest dla Was !!!!
Prosty i szybki, bez użycia
miksera.
Polecam!!!
SKŁADNIKI
Kruszonka:
1/4 szklanki płatków migdałowych
1,5 łyżki schłodzonego masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki krupczatki
1/4 szklanki płatków migdałowych
1,5 łyżki schłodzonego masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki krupczatki
Wymieszać razem mąkę, płatki i cukry.
Dodać masło i rozcierać palcami,
aż powstanie kruszonka.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki
przyprawy do piernika
pół szklanki rodzynek
1 szklanka puree z dyni
pół szklanki rodzynek
1 szklanka puree z dyni
3 łyżki szklanki naturalnego miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
2 jajka
garść
orzechów włoskich
2 łyżki czekoladowych dropsów
(lub czekolada pokrojona na mniejsze części)
małe jabłko pokrojone w kostkę
W dużej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukry,
przyprawy, lekko
posiekane orzechy i rodzynki.
W
drugiej misce wymieszać razem dynię, miód, jogurt, olej i jajka.
Do
suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką
do zwilgotnienia
składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do
pieczenia,
na wierzch ułożyć kawałki jabłka i całość posypać kruszonką.
Ciasto
wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (termoobieg)
i piec przez około 65
minut (najlepiej do tzw. „suchego patyczka”).
Po wystygnięciu podawać pokrojone
na grube plastry.
Smacznego!!!
Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta dyniowego! Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mmm, ta chrupiąca, migdałowa kruszonka... Coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńMmm pychotka. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/