sobota, 14 stycznia 2017

Faworki na piwie


Faworki - chruściki - kruche, najlepsze ciepłe,
posypane cukrem pudrem.
W karnawale obowiązkowe!!!
Przepis na ok.15 sztuk.
Polecam !!!
 



 
 
 SKŁADNIKI:
 
     3 żółtka
           piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i
 1/3 szklanki piwa)
           mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
       oraz
           cukier puder do posypania gotowych faworków
           smalec lub olej do smażenia
Z podanych składników zagnieść ciasto.



 Następnie chwile je "piąstkujemy"...;) można zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków (min. 5-10 minut)Ciasto musi "odpocząć". Zawijamy je w folię lub papier i wkładamy na około 1 godzinę 
do lodówki.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i  wykrawać paski 
 pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem i formować faworki.
Smażyć partiami w gorącym tłuszczu, osączyć i posypać obficie cukrem pudrem.





 
Smacznego !!!
 


2 komentarze:

  1. Świetna, karnawałowa przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich faworków nie jadlam nigdy Podoba mi się ten przepi wiec go zapisuje Mam nadziej ze go odtworzę i choc troche będą przypominać twoje

    OdpowiedzUsuń