Taki sernik zawsze wyjdzie i będzie miał powodzenie.
Można go różnie modyfikować. Tym razem proponuję spróbować
z żurawiną świeżą lub mrożoną. Taki sposób podania świetnie wkomponuje się
w świąteczne menu.
Zapraszam!!!
SKŁADNIKI CIASTA:
2 szklanki
mąki
1 szklanka
cukru
¾ szklanki
oleju
2 jaja
1 szklanka
mleka
3łyżki kakao
2 łyżki
dżemu (obojętnie jakiego)
1 łyżeczka
sody
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Wszystko
zmiksować.
MASA SEROWA:
2 kostki
sera (śmietankowego)
3 jaja (
białka ubić na pianę)
½ kostki
Kasi
1 łyżka
(kopiasta) mąki ziemniaczanej
1 szklanka
cukru
1 cukier
waniliowy
Wszystko
zmiksować a na końcu dodać pianę i
delikatnie wymieszać z masą serową.
Ciasto
wyłożyć na blachę, a na nie ser (w postaci kleksów) .
oraz
tu i ówdzie 3-4 garście świeżej (lub mrożonej) żurawiny
Piec ok.40 minut w temp . 180 stopni (TERMOOBIEG)
do tzw. suchego patyczka.
Smacznego !!!
Wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńNie znałam sernik o tej nazwie;)
OdpowiedzUsuń