sobota, 10 grudnia 2016

Świąteczna wersja CIELAKA z żurawiną


Taki sernik zawsze wyjdzie i będzie miał powodzenie.
Można go różnie modyfikować. Tym razem proponuję spróbować
 z żurawiną świeżą lub mrożoną. Taki sposób podania świetnie wkomponuje się
w świąteczne menu.
 
Zapraszam!!!
 





SKŁADNIKI CIASTA:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 jaja
1 szklanka mleka
3łyżki kakao
2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko zmiksować.
 
MASA SEROWA:
2 kostki sera (śmietankowego)
3 jaja ( białka ubić na pianę)
½ kostki Kasi
1 łyżka (kopiasta) mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
Wszystko zmiksować a  na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
Ciasto wyłożyć na blachę, a na nie ser (w postaci kleksów) .
 
oraz
 
tu i ówdzie 3-4 garście świeżej (lub mrożonej) żurawiny
 Piec ok.40 minut w temp . 180 stopni (TERMOOBIEG)
do tzw. suchego patyczka.
 
Smacznego !!!
 

2 komentarze:

Makowo-serowe babeczki w świątecznej wersji

  Zainspirowana przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej  postanowiłam  upiec te  efektowne i pyszne babeczki.  Oczywiście nie ...