sobota, 11 czerwca 2016

Orkiszowe muffinki z borówkami

 
Pszenica orkisz  zwyczajowo nazywana szpelcem lub orkiszem to
gatunek zboża należący do rodziny wiechlinowatych.
Orkisz składa się w 56% ze skrobi, w 11,6% z białka,
2,7% z tłuszczu i 2% z minerałów. Zawiera także zdrowe
nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dzięki temu korzystnie wpływa na układ krążenia,
a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.
Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia,
 cynku i potasu oraz witaminy z grupy B i PP.
Dojrzały orkisz to także źródło kwasu krzemowego.
 Wpływa na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu.
Ponadto orkisz wzmacnia narządy zmysłów,
 wspomaga chorych po zawale serca i jest wskazany
 dla niedożywionych, wyczerpanych osób.   
  W XII wieku rozpropagowano orkisz, a wszystko dzięki mniszce
Hildegardzie z Bingen. Wychwalała ona zdrowotną moc orkiszu,
który według niej działa natłuszczająco i rozgrzewająco.
 Dziś orkisz powoli wraca do łask. Z orkiszu wytwarza się
wiele produktów. Dostępne są kasze, mąka, pieczywo,
 ziarno, otręby, płatki, syrop, kawa z orkiszu.  
Wykorzystałam orkisz w postaci mąki oraz płatków
i upiekłam muffinki, których smak dodatkowo wzbogaciłam
borówkami, a wszystko osłodziłam cukrem trzcinowym.
 
Zapraszam !!!
 
 
SKŁADNIKI:
na ok.12 sztuk
 
150 g mąki orkiszowej
75 g płatków (25 g orkiszowych+25 g jęczmiennych+ 25 g jaglanych)
mogą być dowolne,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru trzcinowego
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
75 ml oleju
0,5 łyżeczki esencji waniliowej lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
ok.150 g owoców np. borówek
posypka z posiekanych migdałów - opcjonalnie
 
 
Jogurt, olej, jajka i esencje waniliową umieszczamy
w pojemniku i za pomocą rózgi mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
 
 
W misce umieszczamy wszystkie sypkie składniki i mieszamy,
a następnie dodajemy do nich płynne.
Całość znowu za pomocą rózgi mieszamy do połączenia składników.
Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy.

 
 
 Ciasto przekładamy do papilotek  i wkładamy do
nagrzanego 180 stopni (termoobieg) piekarnika.
Pieczemy ok. 25 minut - najlepiej do tzw."suchego patyczka".
Muffinki przed pieczeniem można posypać
posiekanymi migdałami.
Smacznego !!!
 






1 komentarz:

  1. Ale ślicznie wyglądają, takie urocze, że aż szkoda jeść.

    OdpowiedzUsuń