niedziela, 19 czerwca 2016

Kruche ciastka z porzeczkami i czekoladą

Korzystając z prawie sezonu na czerwoną porzeczkę
i zauroczona przepisem P. Doroty z MW musiałam go wypróbować!
Porzeczki czerwone niedoceniane w Polsce owoce -
dzięki dużej ilości potasu (275 mg w 100 g), są pomocne w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. Ponadto w ich skład wchodzą m.in. witaminy C i PP, a ta ostatnia odpowiedzialna jest za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie miażdżycy naczyń. Podobnie jak czarne porzeczki są źródłem antyoksydantów, które "wymiatają" z naczyń wolne rodniki odpowiedzialne za ich mechaniczne uszkodzenia. Samo zdrowie!!!
Ich kwaśną nutkę przełamałam płatkami czekoladowymi. Przepis jest na ok. 20 kruchych, delikatnych w smaku ciasteczek, które rozpływają się podczas pieczenia,
 a nie ma w ich składzie spulchniaczy.
 
Zapraszam!
 
 
 
 
SKŁADNIKI:

125 g masła
150 g mąki pszennej
3 łyżki zmielonych migdałów
120 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
70 g płatków czekoladowych ( lub posiekanej czekolady)
ok. 100 g czerwonej porzeczki
 
Wszystkie składniki oprócz owoców i czekoladowych drobinek
wrzucamy do melaksera i miksujemy do otrzymania
gładkiej masy.
 Do gładkiej masy dodajemy umyte i osuszone
owoce oraz czekoladę.
Wszystko za pomocą łyżki lub rózgi delikatnie mieszamy,
a następnie wykładamy łyżką na wyłożoną papierem
 do pieczenia i lekko rozpłaszczamy.
Dodatkowo tu i ówdzie wcisnąć kilka porzeczek.
 
 
  Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni)
 i pieczemy przez ok. 10 minut, lub do zarumienienia brzegów.
Ciastka studzimy na kratce i serwujemy.
Smacznego!!!
 







1 komentarz:

Makowo-serowe babeczki w świątecznej wersji

  Zainspirowana przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej  postanowiłam  upiec te  efektowne i pyszne babeczki.  Oczywiście nie ...