sobota, 14 maja 2016

Kruche babeczki z malinami

 Polecam kruche, delikatne z pysznym kremem na bazie
serka mascarpone babeczki z świeżymi owocami.
 
Zapraszam serdecznie!!!
 
 
 
SKŁADNIKI CIASTA:
 
50g cukru brązowego
100 g masła, pokrojonego na kawałki
150g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Wszystkie składniki szybko zagnieść, a następnie schłodzić w lodówce (ok. 30 minut).
Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowane dokładnie
 foremki (ja użyłam papilotów do muffinków).
Włożyć do nagrzanego (180 stopni) piekarnika na ok.10-12 minut,
aż nabiorą złocistego koloru.
 
 
SKŁADNIKI KREMU:
 
200 ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
1 opakowanie śmietan fixa
oraz
owoce (np. maliny)
płatki kokosowe lub migdałowe,
listki mięty lub melisy
konfiturę lub dżem domowy
 
Śmietanę ubić z cukrami i śmietan fixem na sztywną masę,
a następnie dodawać po łyżce serka cały czas miksując.
Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować.
 
Do wystudzonej babeczki nakładamy łyżeczkę
domowej konfitury lub dżemu, a następnie
nakładamy krem, układamy owoce
i dekorujemy płatkami kokosowymi i listkami mięty lub melisy.
 
Smacznego!!!
 
 

 





2 komentarze:

  1. ale wspaniałe babeczki! to już taki wiosenny wypiek, do jakich mi tęskno właśnie:)

    OdpowiedzUsuń