sobota, 16 kwietnia 2016

Szybka bananowo-kakaowa babka na jogurcie naturalnym

Jeżeli preferujecie szybkie i nieskomplikowane ciasta
to ten przepis jest dla Was :) Oczywiście pod warunkiem, że lubicie banany.
Polecam to kakaowe, wilgotne ciasto z nutą bananową w tle,
orzechami, płatkami migdałowymi, wiśniami kandyzowanymi
 i drobinkami czekolady deserowej, które umili każdą filiżankę kawy.
 
Zapraszam!!!
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
1 dojrzały banan
1 jajko,
250 ml jogurtu naturalnego
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
pół łyżeczki pasty waniliowej lub cukru waniliowego
250 g mąki wrocławskiej
2-3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenie
1 czubatą łyżkę posiekanych orzechów włoskich
1 czubata łyżkę płatków migdałowych
garść żurawiny suszonej lub wiśni kandyzowanych
4 łyżki oleju
oraz
tzw. kropelki czekoladowe na wierzch ciasta (surowego)
 
SPOSÓB WYKONANIA:
 
Jajko, pokrojonego w plastry banana, jogurt i cukry
za pomocą blendera zamieniamy w jednolitą masę.
Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem i kakao.
Dorzucamy orzechy, migdały, żurawinę i wszystko delikatnie za pomocą rózgi
mieszamy do połączenia składników. Na koniec wlewamy olej i ponownie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy keksowej (o wymiarach: 10cm x 20cm)
wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posypujemy kropelkami czekoladowymi i wstawiamy
do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy z funkcją
termoobiegu przez ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
 
Smacznego!!!
 
 
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Makowo-serowe babeczki w świątecznej wersji

  Zainspirowana przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej  postanowiłam  upiec te  efektowne i pyszne babeczki.  Oczywiście nie ...