sobota, 23 kwietnia 2016

Sernik z różową warstwą

 Cudowne połączenie: słodycz i zapach pomarańczy i orzeźwiająca warstwa
jeżynowego kremu na bazie serka mascarpone....
tak, tak to jest pyszny sernik
 pieczony w "towarzystwie" pary wodnej.
 
Zapraszam!!!
  
 
SKŁADNIKI:
forma: 32cmx22,5cm
wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę
 
759 g sera białego (w kostce)
250 g serka mascarpone
6 jaj
1 budyń (śmietankowy lub waniliowy)
1 płaska łyżka mąki pszennej (np. wrocławskiej)
200 g cukru pudru trzcinowego
skórka z dużej umytej i wyparzonej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
pół łyżeczki pasty lub esencji waniliowej
120 g masła "KASIA"
12 sztuk ciastek "RICO" 5 zbóż z orzechami
oraz
250 g serka mascarpone
3-4 łyżki dżemu, konfitury jeżynowej(bez pestek)
 ***
200 ml śmietany 30%
1 płaska łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietanfixu
różowe cukrowe kuleczki - posypka
 
 
SPOSÓB WYKONANIA:
nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra i dół)
 
Ser wraz z masłem za pomocą melaksera mielimy na gładką masę,
dodajemy żółtka, cukry, budyń, mąkę, skórkę, sok i wszystko chwilę miksujemy.
W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.
Łączymy białka z masą serową delikatnie mieszając rózgą.
Wyłożoną papierem formę wypełniamy masą serową i wstawiamy do
nagrzanego piekarnika, a pod nią umieszczamy naczynie żaroodporne
wypełnione gorącą wodą. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 160 stopni
i pieczemy ok.1 godziny. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku
do całkowitego wystygnięcia (najlepiej przez całą noc).
Następnie schładzamy w lodówce ok.5-6 godzin i wykańczamy warstwą jeżynową:
 
WARSTWA JEŻYNOWA:
serek mascarpone miksujemy dodając po łyżce dżemu lub konfitury jeżynowej.
Tak otrzymany krem wykładamy na wierzch sernika,
wyrównujemy i robimy dekoracyjne fale (np. widelcem),
a następnie ubijamy kremówkę z cukrem i śmietanfixem.
Za pomocą rękawa cukierniczego robimy rozetki i dekorujemy każdą
różowym, cukrowym koralikiem.
Przed podaniem należy na ok. 10-15 minut wyjąć z lodówki.
 
Smacznego!
 
 



2 komentarze: