niedziela, 10 kwietnia 2016

Sernik na jogurtach greckich

 
Bardzo prosty, szybki i delikatny w smaku  sernik z owocami.
Sernik upiekłam w tortownicy o średnicy 17 cm na jogurtach greckich.
 Niestety ma dwie wady...pierwsza: upada,
ale tylko trochę, a druga - szybko znika ;)
 Sernik można wykończyć mgiełką cukru pudru lub warstwą
 bitej śmietany i ułożyć  na wierzchu owoce.
Zapraszam !!!
 
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
800 g jogurtu greckiego
3/4 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki oleju
4 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 4  truskawki
kilka sztuk borówek
oraz
 do dekoracji:
cukier puder do posypania
lub
250 ml śmietany 36 %
cukier puder do smaku
owoce do dekoracji
listki mięty
 
 
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę,  
dodać jogurt, olej i budynie, ekstrakt z waniliidokładnie zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę,
a następnie delikatnie wymieszać z masą jogurtową.
Masę wylać do lekko wysmarowanej i oprószonej mąką formy.
Na wierzchu układamy cząstki truskawek i całe borówki.
Wkładamy do nagrzanego (180 stopni - termoobieg)
i pieczemy ok. 1 godziny (do tzw. suchego patyczka).
Upieczony zostawiamy w piekarniku (ok.2 godziny),
z uchylonymi drzwiczkami.
Następnie oprószamy cukrem pudrem
 
 
 
 
lub
 schładzamy dodatkowo w lodówce np. przez całą noc,
a tuż przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
Puszysta masę wykładamy na sernik i dekorujemy
świeżymi owocami.
 
Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. z tymi owocami wygląda bosko! ach, ja mi się już lata chce:D

    OdpowiedzUsuń