sobota, 30 kwietnia 2016

Najłatwiejsze ciasto - bez miksera

Chciałabym zaprezentować Wam tym razem  przepis na ciasto z owocami,
które robi się bardzo szybko i bez użycia mikserów i innych maszyn podobnych.
 Od Was zależy jakie owoce wybierzecie.
W oryginale były śliwki, ale tym razem wybrałam słodkie maliny.
 Ciasto czym dłużej stoi tym lepsze (ponoć  ;) ). 
Moje jeszcze ciepłe było wspaniałe,
a następnego dnia były walki o ostatki.
Zapraszam !!!
 





 

SKŁADNIKI:

 (forma o wymiarach 23 x 33 cm)
CIASTO:

4 jaja
 szklanka cukru
400 g jogurtu naturalnego
(lub śmietana szczecinecka 18%)
6 łyżek oliwy
1 cukier waniliowy
3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 szklanki mąki (np. wrocławskiej)
SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystko wymieszać rózgą na jednolita masę i wylać
 na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

OWOCE:
np. maliny ( ale mogą być sezonowe)
 
 
KRUSZONKA
½ kostki masła (np. KASIA)
¾  szklanki cukru
¾  szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka mąki krupczatki
1 mały cukier waniliowy
oraz
płatki migdałowe
 Kruszonkę wykładamy na owoce i całość posypujemy płatkami migdałowymi
i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 50 minut
 (termoobieg) do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!!!



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz