niedziela, 20 marca 2016

Sernik gotowany

Trochę zapomniany przepis z starego Maminego zeszytu,
którego smak przywołał wspomnienia...
Do dzisiaj zastanawiam się, czy ówcześni Koledzy przyjeżdżali do mnie,
 czy na Maminy sernik ;) ;)
Polecam ten aksamitny, delikatny, z dodatkiem suszonej żurawiny i
na biszkoptowym spodzie sernik, którego masę gotujemy, a nie pieczemy.
 
Zapraszam na wielkanocną wersję tego pysznego sernika!!!
 

 
 
Przepis na formę o wymiarach 31,5 cm x 22,5 cm
 
 
 
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:

6 jajek
150 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli 
dodajemy po łyżce cukier i miksujemy
 

aż do uzyskania sztywnej piany 
następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując
otrzymujemy piękną masę,
do której dodajemy przesiane mąki i proszek 
tak uzyskaną masę wykładamy na wyłożoną papierem
 do pieczenia blachę
Biszkopt pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg).

SKŁADNIKI MASY SEROWEJ:
 
1 kg sera mielonego (użyłyśmy ser w wiaderku z lidla)
2 jajka
3/4 szkl. cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 kostka Kasi
3 budynie śmietankowe (bez cukru)
1 szklanka mleka
 garść suszonej żurawiny
 
oraz
2 opakowania herbatników "PETIT BEURRE"
1 tabliczka gorzkiej czekolady
 
SPOSÓB WYKONANIA MASY SEROWEJ:
 
W dużym garnku roztapiamy masło (KASIĘ)

Następni dodajemy cukier zwykły i waniliowycałość mieszamy za pomocą rózgi,
następnie dodajemy rozmieszane jajka.
Ponownie wszystko mieszamy i lekko podgrzewamy.
 Dokładamy ser i ponownie mieszamy rózgą.
 Garnek cały czas stoi na palniku.
Uzyskamy gładką masę, którą ciągle podgrzewamy.
W osobnym naczyniu łączymy mleko z proszkiem budyniowym
i dokładnie ją mieszamy, aby nie było grudek.
Tak przygotowany budyń wlewamy do lekko podgrzanej masy serowej.
Ciągle mieszając wrzucamy żurawinę i gotujemy tak długo, aż uzyskamy
konsystencję ugotowanego budyniu.
Gorącą masę serową wylewamy na wystudzony biszkopt (zdjęłyśmy wierzchnią skórkę biszkoptu) i całość wyrównujemy.
Na ciepłej masie serowej układamy herbatniki.
Sernik dekorujemy roztopioną czekoladą, lukrem lub
 posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Makowo-serowe babeczki w świątecznej wersji

  Zainspirowana przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej  postanowiłam  upiec te  efektowne i pyszne babeczki.  Oczywiście nie ...