sobota, 12 marca 2016

Sernik cytrynowo-waniliowy - łatwy, pyszny i wielkanocny.

Bardzo smaczny cytrynowo-waniliowy sernik osłodzony
skondensowanym mlekiem z warstwą aksamitnego kremu na bazie serka mascarpone i masła orzechowego oraz z "zatopionymi"
czekoladowymi jajkami. Łatwy, prosty i może ozdobić stół wielkanocny.
 
Smacznego!!!
i
Zapraszam !!!
 


 
Składniki:
forma o średnicy 17 cm
 
 800 g twarogu półtłustego lub tłustego,
zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3 jajka
400 g mleka skondensowanego słodzonego (z puszki)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczane
1 łyżka mąki pszennej
skórka otarta z 1 cytryny
sok świeżo wyciśnięty z 1 cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 
oraz
kilka czekoladowych jajek
1 łyżka masła orzechowego
250 g serka mascarpone
 
Wszystkie składniki, zmiksować tylko do połączenia składników
 (niezbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej, bo napowietrzony sernik mocno
 urośnie, a potem opadnie).

Masę serową przekładamy do formy i wkładamy jajka czekoladowe.
 
 Formę z masą serową wkładamy do nagrzanego (150 stopni) piekarnika z umieszczonym tuż pod naczyniem z gorącą wodą.
W towarzystwie pary wodnej pieczemy przez ok. 60 minut
(bez termoobiegu).
 
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
 
Ser mascarpone miksujemy z masłem orzechowym
 na gładką masę,

a następnie wykładamy na schłodzony sernik i wyrównujemy.
 
Rozpuszczamy 3-4 kostki gorzkiej czekolady, przekładamy do woreczka
 i robimy dekorację (esy-floresy).
 
Smacznego :)
 

 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz