niedziela, 14 lutego 2016

Torcik bezowy z owocami granatu

Lubimy robić słodkie niespodzianki...
a
 WALENTYNKI
to 
najlepsza okazja. 
Wybrałam kruche, mocno czekoladowe bezy i soczyste owoce granatu połączone
 delikatnym kremem na bazie serka mascarpone.
Dlaczego owoce granatu?
Bo to afrodyzjak :):)
  W nich ponoć kryła się tajemnica królowej Kleopatry, która świadoma dobroczynnego wpływu owoców na urodę zajadała się nimi obficie. Nic zatem dziwnego, że w swoich czasach była wzorem kobiecej urody i podbijała męskie serca, nie wyłączając samego Cezara.
 
Zapraszam !
 
 


SKŁADNIKI NA BLATY BEZOWE:
    3  białka
  130 g drobnego cukru
 1,5 łyżek kakao
    3/4 łyżeczki octu (np. winnego)
 
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować
3 okręgi o średnicy 15 cm (można np. odrysować jakiś talerzyk). 
Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce,
co bardzo ważne - stopniowo!
Na końcu delikatnie wmieszać przesiane kakao
i ocet winny.
 Wymieszać wszystko rózgą.
Masę wyłożyć na narysowane koła (ok. 0,5 cm od narysowanej linii). 
Piec przez 1 godzinę w 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik
 - mają tak wystygnąć.
 
 
SKŁADNIKI KREMU:
250 g serka mascarpone200 ml śmietany 30%1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
ok. 1 łyżki soku z cytryny
 
Kremówkę ubijamy z cukrami i śmietan-fixem na sztywno.
A następnie do ubitej śmietany dodajemy po łyżce  serka mascarpone.
Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Pierwszy blat bezowy smarujemy kremem i wysypujemy
 owocami granatu, a następnie drugi blat z dwóch stron.
 
Składamy torcik...
 
Na wierzchu tortu wykładamy ostatnią warstwę kremu i 
układamy owoce granatu.
Proponuję od razu degustować, bo właśnie zaraz po zrobieniu 
jest najlepszy.
 
Smacznego!!!
 
 




 

2 komentarze:

  1. O Jesoo - czekoladowe bezy - odlot!!! Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko i pozdrawiam również serdecznie!

      Usuń