sobota, 27 lutego 2016

Fit jabłecznik z kaszą jaglaną

 
 Uparłam się ostatnio na kaszę jaglaną.... ;)
 
Otrzymuje się ją z nasion prosa, a pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem, pieczeniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą.
Jabłecznik z kaszą jaglaną to rodzaj zapiekanki w zdrowej wersji bez nadmiaru kalorii.
 
Polecam !!!

 
 
SKŁADNIKI:
 
1,5 kg jabłek
300 g surowej kaszy jaglanej
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu 
garść owoców goji i garść zmielonych orzechów włoskich

 
SPOSÓB WYKONANIA:
 
 Jabłka ścieramy na tarce.
Wsypujemy "surową" przepłukaną (nieugotowaną) kaszę jaglaną.
Dodajemy cukier, cynamon i garść owoców goji. Wszystko mieszamy. 
Wykładamy do wyłożonej papierem formy (wymiary: 34cm x 11cm)
i pieczemy w temperaturze 200°C  przez ok.90 minut.
Można udekorować cukrem pudrem i podać np. z "kleksikiem" jogurtu.

Smacznego !
 




3 komentarze:

Makowo-serowe babeczki w świątecznej wersji

  Zainspirowana przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej  postanowiłam  upiec te  efektowne i pyszne babeczki.  Oczywiście nie ...