niedziela, 28 lutego 2016

Ciasto bananowe

Wilgotne, aromatyczne ciasto, które zazwyczaj piecze się w
 formie babki-chlebka, zmieniłam w dostojny torcik 
bananowo-orzechowo-czekoladowy z nutką pomarańczy. 
Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu, 
a kubki smakowe zwariują.

Polecam !!!
 
 
 
SKŁADNIKI:
 
250 g mąki
200 g brązowego cukru (my dodatkowo go zmieliłyśmy)
3 duże banany rozgniecione na miazgę
125 ml. mleka
1 duże jajo
200 g orzechów włoskich
200 g czekolady(100 g gorzkiej i 100 g mlecznej z orzechami)
1 ½ proszku do pieczenia
½ sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu


Za pomocą miksera łączymy jajo, lekko rozgniecione banany i mleko.
Wszystkie sypkie składniki przesypujemy do jednej miski
i dokładnie mieszamy za pomocą np. rózgi.
Następnie po łyżce dosypujemy do masy jajeczno-bananowej. 
Miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy (średnica 26 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika
(180 stopni termoobieg) na ok. 30- 40 minut - do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa krążki.
 
 
KREM:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
1 opakowanie śmietan-fixu1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z pomarańczy
starta skórka z połowy pomarańczy.
Następnie do ubitej śmietany dodajemy po łyżce ser mascarpone 
oraz skórkę pomarańczową.

Tak przygotowany krem wykładamy na pierwszy blat.
Wyrównujemy i przykrywamy drugim lekko go dociskając.
 

Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część kremu i obficie 
obsypujemy płatkami np. orzechów laskowych.


Polecam!!!




4 komentarze:

  1. Ale cudo <3 Zamawiam kawałek!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj bardzo przypadło do gustu :D Torcik wygląda po prostu bosko i woła "zjedz mnie" :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto, bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń