niedziela, 21 lutego 2016

Ciastka z żurawiną, ziarnami słonecznika, sezamu i pestekami dyni

 
 "małe co nieco", alternatywa, przekąska, drugie śniadanie,
 czyli ciasteczka z ziarnami i żurawiną do kawki lub herbatki.
Nasiona to nie tylko dekoracja, ale cenne źródło witamin i minerałów.
 I tak:
pestki słonecznika - są bogate w witaminy z grupy B, D i E
 i zawierają cenne minerały: potas, żelazo, wapń i sód,
   ziarno sezamu - zawiera witaminę E, PP, B1 i B2 oraz 
żelazo, wapń, sód, fosfor i lecytynę,
pestki dyni - to źródło witamina A, B1 i B15, a także takich minerałów
jak: wapń, fosfor i żelazo,
a owoce żurawiny -  bogate są w witaminy C, E, K
 oraz B6 oraz źródłem minerałów m.in. potasu, manganu, miedzi i jodu.
Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy.
Nasiona są produktem niedrogim, zdrowym i pysznym.
Warto wprowadzić je do codziennej diety.
 Polecam łatwe, szybkie, a przede wszystkim 
bogate w wartości odżywcze ciasteczka :) :)  
Zapraszam!!!
 
 
 
 
             SKŁADNIKI: 
    250 g margaryny, 
    3 szklanki mąki pszennej, 
    szklanka cukru, 
    2 jajka, 
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
     garść suszonej żurawiny
    ok. 100 g pestek dyni,
    ok. 100 g ziaren słonecznika,
    ok. 100 sezamu,
    białko - do posmarowania ciastek
     
    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
     
    Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem
    do pieczenia, a następnie
    dodać cukier, margarynę i jajka.
    W/w składniki mieszamy i wstępnie zagniatamy
    Następnie dodajemy sporą garść żurawiny
    i ponownie zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
     Gotowe ciasto zawijamy w papier do
    pieczenia i wkładamy
    na ok. 2 godziny do lodówki.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok. 5 mm
    wykrawamy za pomocą foremek dowolne kształty i każde ciastko
    smarujemy lekko rozkłóconym białkiem.
    A następnie posypujemy pestkami dyni, sezamem
    i ziarnami słonecznika.
    Tak przygotowane ciastka układamy na formie wyłożonej
     papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego (180 stopni - TERMOOBIEG)
    piekarnika i pieczemy przez ok. 15 - 20 minut.
     


    Smacznego!!!


     
     



4 komentarze:

  1. uwielbiam ciastka z ziarnami i pestkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne jak zwykle przepis trafiony bez pudła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne jak zwykle przepis trafiony bez pudła.

    OdpowiedzUsuń