sobota, 30 stycznia 2016

Napoleonka

Kruche, delikatne ciasto
i budyniowy krem.
Szybki i prosty przepis, który
sprawdza się o każdej porze roku.
 
Zapraszam!!!
 





CIASTO


SKŁADNIKI :
forma 22,5 x 31,5 cm



2 szklanki mąki wrocławskiej
0,5 szklanki kwaśniej śmietany
1 kostka masła
 
 
SPOSÓB WYKONANIA:
 
Wszystkie składniki CIASTA łączymy, zagniatamy i tworzymy kulę.


Ciasto zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na 
ok. 2 godziny do lodówki.

Następnie dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy 
na bardzo cienkie płaty. Jedną część nakłuwamy widelcem
 i wstawiamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut, a drugiej pozwalamy,
aby wyrosła ;)
 
 
KREM

SKŁADNIKI:

 
1 litr mleka (1,5%)
5 całych jaj
0,75 szklanki cukru
5 czubatych łyżek mąki wrocławskiej
2 łyżki cukru waniliowego

 
Jajka wbić do garnka i lekko ubić.
W drugim garnku  podgrzać 0,5 litra mleka z cukrami.
W osobnym pojemniku dokładnie rozmieszać mąkę 
w pozostałej ilości mleka.
A następnie wlać do ubitych jaj.
Całość wymieszać.
Kiedy mleko (z cukrami) zacznie się gotować należy wlać je
 do roztworu jaj, mąki i mleka. 
Garnek stawiamy na palniku i cały czas mieszamy,
aż do uzyskania konsystencji budyniu.
Gorący KREM-BUDYŃ wylewamy na upieczony,
ponakłuwany widelcem płat ciasta i przykrywamy drugim lekko dociskając.
 Odstawiamy do ostygnięcia.
 
Całość dekorujemy cukrem pudrem.

 Smacznego  !

 
 

 
i w wersji świątecznej ...








 
 
 
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz