sobota, 16 stycznia 2016

Ciasto fit

Pyszne ciasto z bogatym wnętrzem...orzechy, migdały, żurawina...mmm,
z małą ilością cukru brązowego, bez tłuszczu, a co za tym idzie
 obniżoną zawartością kalorii. Ma jeszcze dodatkowy plus...
szybko się je robi, bez użycia miksera.
Inspiracja: Lawendowy Dom.
 

Zapraszam !!!
 

 
SKŁADNIKI:
 
 
3 jabłka
 2 dojrzałe banany
2 łyżki suszonej żurawiny
150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
60 g zmielonych orzechów włoskich
40 g pokruszonych płatków migdałowych
1 łyżka cukru brązowego
łyżeczka sody
łyżka przyprawy piernikowej
łyżka karobu lub kakao
2 jajka
 
 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
 
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych,
pokroić w małą kostkę.
Banany rozgnieść widelcem.
Do miski wsypać mąkę, zmielone orzechy, pokruszone płatki migdałowe,
sodę, przyprawę piernikową, karob (lub kakao).
Dodać jabłka, banany i żurawinę.
Wymieszać składniki.
Całe jajka rozkłócić, dodać do reszty składników,
dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę.
Wstawić do nagrzanego (180 stopni - termoobieg) piekarnika i piec
ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka)
Upieczone ciasto wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.
 
Smacznego!!!

    1 komentarz:

    Makowo-serowe babeczki w świątecznej wersji

      Zainspirowana przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej  postanowiłam  upiec te  efektowne i pyszne babeczki.  Oczywiście nie ...